Influenza vagy megfázás?

Mindkét esetben legfontosabb a pihenés! Hagyjuk, hogy szervezetünk tegye a dolgát, és csak a betegség leküzdésére koncentráljon. 

A náthát sem ajánlatos lábon kihordani, ugyanis cseppfertőzéssel terjed, így óvodában, iskolában, munkahelyen, de otthonunkban is egy-két nap alatt szinte mindenki megfertőződhet, és ilyenkor kialakulhatnak elhúzódó szövődmények.  Az influenza esetében akár tüdőgyulladás is kialakulhat az ágynyugalom elmaradása esetén.

Ezeken a zárt helyeken a fertőzésveszély csökkentésére több féle vírus, és baktériumölő spray kapható.  Óvodában pl. nagyon jó hatású a vírusölő citromolaj párologtatása.

Honnan tudhatjuk, hogy „csak” náthásak vagyunk, vagy a rettegett influenza kerített hatalmába?

Megfázás tünetei:A tünetek fokozatosan alakulnak ki, tipikusan csak a felső légutak érintettek.  Láz csak ritkán fordul elő. Mellkasi fájdalom, fejfájás, hidegrázás, fáradékonyság nem gyakori, de ha van, akkor is enyhe. Tüsszentés, orrdugulás, torokgyulladás gyakori. A köhögés általában hurutos. Erre szokták mondani, hogy gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül 7 nap a gyógyulás. Antibiotikum szedése nem indokol. Pihenés szükséges a szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében.

Influenza tünetei: A tünetek 3-6 óra alatt kialakulnak / szokták mondani: az előbb még semmi bajom sem volt, most meg tessék/ . Láz általában jelentkezik, akár 39-40 Celsius-fokot is elérheti. Gyakori az erős fejfájás, hidegrázás, végtag- és mellkas fájdalom, fáradékonyság. Ezután alakul ki a száraz köhögés. Nagyon fontos az ágynyugalom. Influenza esetén csökken a légutak védekező képessége más kórokozókkal szemben, a legyengült szervezet ki van téve a bakteriális fertőzéseknek is.

A náthát és az influenzát vírusok okozzák. Minden köhögéssel tüsszentéssel, orrfújással vírusokat juttatunk a környezetünkbe, amik pl. kézfogás vagy fertőzött tárgy érintése útján másokat is megbetegíthetnek. Meddig fertőz: a tünetek megjelenése utáni első napokban. Az erős immunrendszer 3-4 nap alatt legyőzi a betegséget.  Ahogy mérséklődnek a tünetek, elmúlik a láz, úgy csökken a rizikó is, hogy terjeszthetjük a betegséget. Már mehetünk közösségbe.
  • Nyitva tartás

   Hétfő: 7.00 - 20.30
   Kedd: 7.00 - 20.30
   Szerda: 7.00 - 20.30
   Csütörtök: 7.00 - 20.30
   Péntek: 7.00 - 20.30
   Szombat: 12.30 - 20.30 
   Vasárnap: 7.30 - 20.00

  • Kapcsolat

   Vár Büfé
   3996 Füzér, Petőfi út 2.
   Facebook:

   Impresszum
   Adatkezelési Tájékoztató

EasyCookieInfo